دانشنامه سيره نبوي 3

رسول خدا(ص) براي تمام مسلمانان جهان از جايگاه ممتازي برخوردار است. در سينه هر مسلماني عشق بي پاياني نسبت به آن شخصيت عظيم الهي موج مي زند، اما دانش سيره نبوي كه در بردارنده ابعاد مختلف تاريخ زندگاني آن حضرت است، كمتر در جوامع فرهنگي ما شناخته شده است. ضرورت توجه خاص به اين دانش و تربيت دانش پژوهان متخصص در اين رشته كه در برهه اي نه چندان كوتاه در مجامع علمي حوزوي و دانشگاهي مغفول مانده بود، گروه تاريخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه را بر آن داشت تا مطالعات و تحقيقات خود را بيش از عرصه هاي ديگر در اين بخش از تاريخ اسلام متمركز نمايد. حاصل چندين سال تلاش اين گروه تاليف كتابها و مجموعه مقالات و همايشهايي در اين زمينه بوده كه برخي از آنها عبارتند: از نقد و بررسي منابع سيره نبوي(ص)، پژوهشي در سيره نبوي(ص)، دولت رسول خدا(ص)، رويكرد الصحيح به سيره رسول خدا (ص)، حديث برادري در سيره نبوي، مناسبات مهاجرين و انصار در سيره نبوي و....
تمام اين اقدامات هر چند به نوبه خود بسيار سودمند و ستودني است، اما خلاء يك طرح جامع كه بتواند تمام ابعاد سيره نبوي را در بر داشته باشد كاملا حس مي شد. گروه تاريخ با درك صحيح اين ضرورت، طرح بزرگ و جامع (دانشنامه سيره نبوي) را از سال 80 در دستور كار قرار داد. اين طرح به پنج بخش مهم و اساسي تقسيم مي شود: صحابه رسول خدا(ص)، حوادث و رويدادها ، قبايل و خاندانها ، اماكن و مفاهيم . گروه كار خود را از بخش نخست، يعني صحابه رسول خدا(ص)، آغاز كرد و اينك پس از هشت سال تلاش به ياري خدا توانسته سه جلد آن را به پايان برساند. اين گروه مفتخر است در آستانه خجسته ميلاد پر بركت حضرت خاتم الانبياء محمد مصطفي(ص) برنامه رونمايي را با حضور جنابعالي در جمع بزرگان، اساتيد و محققان حوزوي و دانشگاهي داشته باشد