مناسبات مهاجرين و انصار در عصر نبوي

نوبت چاپ : دوم : 1390
قیمت (ریال) : 26000 ریال ریال

برگزیده در دوازدهمين دوره كتاب سال حوزه ، ۸۹ ، شايسته تقدير ؛

اين نوشتار رويكرد جديدى در بازخوانى سيره نبوى از منظر روابط گروه‏هاى فعال در عرصه تحولات اجتماعى عصر نبوى است. ياران رسول خدا(ع) پس از هجرت، به دو گروه عمده مهاجر و انصار تقسيم شدند. آن حضرت با ارايه راهكارها و آموزش‏هايى، بستر مناسبى براى تحقق جامعه‏اى همدل، پويا و با اهدافى والا فراهم آورد، به گونه‏اى كه اصحاب از هيچ نوع ايثارى دريغ نمى‏كردند. اما كينه‏هاى ديرينه، تغيير تركيب جمعيتى مدينه به نفع مهاجران، اقتدار سياسى آنان در مدينه، تلاش انصار در مبارزه با قريش، بينش‏ها و منش‏هاى متفاوت گروه‏ها، موجب رقابت‏ها و اختلاف‏ها مى‏شد و گاهى با درهم‏تنيده‏شدن شيطنت يهوديان و منافقان، سبب رويارويى گروه‏ها مى‏گرديد. رسول خدا(ع) با طبيعى شمردن رقابت‏ها، زمانى در امور داخلى رقيبان دخالت مى‏نمود كه برخوردهاى خشونت‏آميز آنان كيان جامعه اسلامى را تهديد مى‏كرد. ايشان با تكيه بر مفاهيم و ارزش‏هاى انسانى، دينى و اخلاقى، اجتماع‏پذيرىِ ياران، رويكرد فراقبيله‏اى و ارتقاى توانِ تحمل مخالف، رقابت‏ها را هدايت و از آن‏ها براى پيشبرد اهداف جامعه اسلامى استفاده مى‏كرد.